Wat te doen tegen tranen bij uien snijden?

Wat te doen tegen tranen bij uien snijden?

De oplossing:

 1. Zet de afzuigkap aan zodat het zwavelgas uit de uien naar de afzuigkap worden gezogen. Hierdoor komt er minder zwavel bij je oog.
 2. Maak je mes, en eventueel ook je snijplank, vochtig.
 3. Brand een waxinelichtje in de buurt van je snijplank, hierdoor wordt de zwavel opgebrand voor het je ogen kan bereiken.

Waarom ga je huilen als een ui in stukjes snijden?

Chemische tearjerker. Door in de ui te snijden, maak je zijn cellen kapot. Hierdoor komt het enzym alliinase vrij. Dat reageert met andere stoffen in de cel, waarmee het normaal niet in aanraking komt.

Hoe snij je een ajuin?

Ui. Snijd de twee uiteinden van de ui weg. Maak nu met een mesje een inkeping in de schil, van boven naar beneden. Op die manier kan je de schil los makkelijk loshalen.

Hoe snij je een ui in ringetjes?

Gesnipperde ui

 1. Leg de ui op de snijplank en snij ‘m van de boven- naar de onderkant doormidden.
 2. Leg een gehalveerde ui met het snijvlak op de snijplank, zodat hij niet wegrolt.
 3. Snij de ui nu verticaal in, dwars op de insnedes die je net hebt gemaakt.
 4. Snij de ui nu verder in plakjes.

Hoe moet je een ui fruiten?

Een ui fruiten doe je om de smaken vrij te laten komen. Dat kan je in een pan met wat boter, maar ook in olie doen. Snijd de ui goed fijn en doe dit in de pan op een middelmatig vuur. Gebruik een pan met een wat dikkere bodem om te voorkomen dat de uien aanbranden tijdens het fruiten.

Waarom prikt ui in je ogen?

Als je je mes in een ui zet, maak je z’n cellen kapot. Hierbij komt een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas in aanraking komt met het vocht in je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan je ogen tranen.

Hoe kan het dat je moet huilen van uien?

Waarom kun je beter niet in je ogen wrijven als je uien snijdt?

Als je een ui snijdt, maak je de cellen van de ui stuk. Daar komt een gas uit, namelijk synpropaanthial-S-oxide. Dat gas vormt samen met het vocht in je ogen zwavelzuur, een prikkelend zuur dat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. En als je ogen eenmaal tranen, is er meer vocht, dus nog meer zwavelzuur dus…

Hoe snij je een ui heel fijn?

Methode 2 van 4: Fijne stukjes

 1. Snij de uiteinden van de ui weg.
 2. Halveer de ui.
 3. Verwijder de buitenste schil.
 4. Leg de twee stukken ui op hun vlakke kant en snij ze zo fijn mogelijk.
 5. Draai de in reepjes gesneden ui een kwart om en maak nogmaals fijne sneden van links naar rechts. De ui valt nu in fijne stukjes uit elkaar.

Hoe snij je een sjalot?

Het meest gebruikelijk is echter snipperen. Snijd de sjalot daarvoor eerst van boven naar beneden in partjes, en daarna overdwars in ringen, zodat er blokjes ontstaan. Het kontje gooi je daarna weg. Grote sjalotten kun je beter eerst nog halveren in de lengterichting (parallel aan het snijvlak).

Hoe lang moet ui fruiten?

De ui is klaar met fruiten als de stukjes ui er doorzichtig en glazig uitzien. Dit zal een paar minuten tot zo’n tien minuten duren, afhankelijk van de hoeveelheid ui die je fruit.

Waarom ui Aanfruiten?

Fruiten geeft een fijne smaak aan het gerecht. Daardoor heb je minder of geen zout nodig. Zout verhoogt je bloeddruk. Vloeibare bak- en braadproducten of olie bevatten onverzadigde vetten.

Wat te doen tegen tranen bij uien snijden? De oplossing: Zet de afzuigkap aan zodat het zwavelgas uit de uien naar de afzuigkap worden gezogen. Hierdoor komt er minder zwavel bij je oog. Maak je mes, en eventueel ook je snijplank, vochtig. Brand een waxinelichtje in de buurt van je snijplank, hierdoor wordt de zwavel…