Wat is scleroderma in Nederlands?

Wat is scleroderma in Nederlands?

Sclerodermie betekent letterlijk ‘harde huid’. Het is een reumatische ziekte, waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt.

Wat is systemische sclerose?

Systemische sclerose wordt ook wel sclerodermie genoemd, dit betekent eigenlijk ‘verharde huid’. Het is zeldzame een auto-immuun aandoening waarbij organen verlittekenen. Meerdere orgaansystemen kunnen zijn aangedaan, waaronder de bloedvaten en de huid.

Is sclerodermie dodelijk?

Dit gebeurt in de huid, maar bijvoorbeeld ook in de slokdarm, longen, hart en nieren. Bij ernstige vormen van deze ziekte is het dodelijk; zonder behandeling overlijdt vijftig procent binnen drie jaar.

Is systemische sclerose erfelijk?

De oorzaak van systemische sclerose is onbekend. Er is sprake van vaatbeschadigingen en een actief afweersysteem. Daarom valt de aandoening onder auto-immuunziekten. De ziekte is niet erfelijk, maar komt wel vaker voor in dezelfde familie, doordat er een aanleg is voor auto-immuunziekten in het algemeen.

Wat is bindweefsel reuma?

Sclerodermie is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel in het lichaam ontsteekt en daardoor stugger wordt. De naam sclerodermie komt van het Griekse woord Skleros (= hard) en derma (= huid), dus: ‘harde huid’.

Hoe vaak komt sclerodermie voor?

Onderzoek wijst uit dat beschadigingen in de vaatwand van de haarvaten en een gestoord afweersysteem een rol spelen. Sclerodermie komt voor bij ongeveer één op de 5.000 volwassenen, meestal bij vrouwen. De ziekte begint meestal tussen het 30e en 50e levensjaar en is niet erfelijk.

Hoeveel mensen in Nederland hebben sclerodermie?

Sclerodermie is een zeldzame reumatische ziekte (auto-immuunziekte) waarbij het bindweefsel in het lichaam steeds stugger wordt. Ongeveer 3000 mensen in Nederland hebben de ziekte. Het gevaar bij de ziekte is dat ook het bindweefsel rondom de organen aangetast kunnen worden.

Wat zijn de symptomen van sclerodermie?

Bij sclerodermie kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Pijnlijke blauwverkleuring van de vingers na blootstelling aan kou.
  • Strakke huid, vooral van de vingers.
  • Zweertjes aan de vingertoppen.
  • Kortademigheid.
  • Brandend maagzuur.
  • Vermoeidheid.
  • Droge mond en branderig gevoel in de ogen.
  • Ontsteking van de gewrichten.

Wat is systemische inflammatie?

Systemische sclerose, ook wel sclerodermie genoemd, is een auto-immuunaandoening. Bij auto-immuunaandoeningen valt het afweersysteem gezond weefsel aan, waardoor ontstekingen ontstaan. Systemische sclerose wordt gekenmerkt door ontsteking en verharding van bindweefsel. Bindweefsel komt in je hele lichaam voor.

Wat is een bindweefsel ontsteking?

Allerlei onderdelen van ons lichaam worden bij elkaar gehouden door bindweefsel. Dat geeft steun aan organen en houdt het geheel bijeen dankzij vezelelementen. Door een verkeerde houding, stress en chronisch gespannen spieren zou dat weefsel ontstoken kunnen raken. Er wordt dan gesproken van bindweefselontsteking.

Is sclerodermie een auto immuunziekte?

Sclerodermie (systemische sclerose, afgekort SSc) is een auto-immuunziekte en wordt tot de reumatische aandoeningen gerekend. Door sclerodermie verstrakt uw huid en neemt het bindweefsel in uw organen toe, met name in de longen. De oorzaak van sclerodermie is niet bekend.

Wat is gelimiteerde sclerodermie?

Er zijn twee soorten systemische sclerodermie; de gelimiteerde en de diffuse cutane vorm. Bij de gelimiteerde vorm zijn er huidafwijkingen in het gezicht en aan de handen en heb je ook last van je gewrichten, spieren, slokdarm en vingers. Ook zijn er kleine rode vlekjes op je huid zichtbaar (teleangiëctastieën).

Wat is scleroderma in Nederlands? Sclerodermie betekent letterlijk ‘harde huid’. Het is een reumatische ziekte, waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt. Wat is systemische sclerose? Systemische sclerose wordt ook wel sclerodermie genoemd, dit betekent eigenlijk ‘verharde huid’. Het is zeldzame een auto-immuun aandoening waarbij organen verlittekenen. Meerdere orgaansystemen kunnen zijn aangedaan, waaronder de bloedvaten en…